KAZAN SUYU ISLAHI
Günümüz endüstrisinde enerjinin taşıcımı için yüksek oranda su kullanılmaktadır. Proseslerde ısı ihtiyacını karşılamak için de buhar kazanlarından yararlanılmaktadır. Ana materyal haline gelen suyun doğada saf olarak bulunması imkansızdır. Yapısı itibarı ile mükemmel bir çözücü olan su bulunduğu ortamdaki maddeleri bünyesine alma kabiliyetine sahiptir.
Enerjinin taşınıcında kullanılacak suyun sıcaklık değişimlerinde yapısındaki safsızlıkların sisteme zarar vermesini engellemek için sistem özelliklerine göre çok iyi şartlandırması gereklidir.
Şartlandırma iki ana gurupta yapılmalıdır;
1-Ön Şartlandırma
2-Sistem içinde kimyasal şartlandırma
ÖN ŞARTLANDIRMA NEDİR
Suyun sistemde kullanılmadan önce yapılan uygulamadır. Bu uygulamayla suyun sisteme vereceği tahribatı aza indirgeyecektir. Bunun için;kireç-soda yumuşatıcıları,iyon değiştiriciler,gaz alıcılar,filtreler,çöktürücüler,demineralize sistemler,Reverse Osmosis sistemleri vb kullanılır.Bu
türden cihaz ve uygulamalar sudaki serlik,alkalite,iletkenlik çözünmüş oksijen ve askıda katı maddelerin belirli bir kısmının tavsiyesini sağlamak içindir.Ön şartlandırma yapılsa dahi suyun safsızlıklardan arındırılması ve sistemin tam olarak korunması sağlanamayacaktır.Bunun
için,sistem içerisinde kimyasal şartlandırma yapılması zorunludur.
SİSTEM İÇERİSİNDE KİMYASAL ŞARTLANDIRMA NEDİR
Buhar kazanlarında ısı değişimi başladığı anda su içindeki safsızlıklar sistemde kıkır ve korozyon problemi yaratacak unsurlarını açığa çıkaracaktır.Genel olarak bu unsurları ele alırsak iletkenlik,sertlik,alkalite,oksijen,karbondioksit,silikat,demir manganezler,organik maddeler…